,

9 KESILAPAN YANG BIASA DILAKUKAN OLEH PENIAGA ONLINE SEMASA BUAT FACEBOOK ADS

facebook

9 KESILAPAN YANG BIASA DILAKUKAN OLEH PENIAGA ONLINE SEMASA BUAT PESBUK ADS

1. TIADA #OBJEKTIF

Ramai sebenarnya yang #AbeMie jumpa atau kenal buat pemasaran facebook ads sebab ikut-ikut orang je. Orang cakap facebook ads nie bagus mereka pun nak buat juga tanpa matlamat yang jelas.

.

Mereka yang buat facebook ads tanpa objektif nie, #AbeMie panggil rabun. Nak pergi, tapi tak tahu nak pergi mana. Makanya bawa la kereta tanpa hala-tuju.

.

Bila orang sampai destinasi tepat pada masanya dia jeles dan mula mengelabah.

.

Makanya, apabila kita buat facebook ads, kita wajib jelas objektif dan tujuan kita. barulah kita mudah capai apa yg kita nak. Ramai orang nak UNTUNG? Setuju?

.

2. #USP TIDAK JELAS

Ramai sebenarnya jual produk atau services sebab ikut-ikut orang. Orang jual itu berjaya, dia pun nak jual juga. Tanpa dia kaji terlebih dahulu USP produk itu.

.

Apabila ditanya “Apa USP produk anda?” mereka mengelabah cerita kelebihan-kelebihan produk.

.

Makanya bila USP tidak jelas, buat facebook ads akan kelaut. Orang hanya like je banyak. komen dan wassap kurang.

.

3. #HEADLINE TIDAK MEMUKAU

Headline/ tajuk iklan yang dihasilakan tidak mampu menarik prospek. atau dengan kata lain tidak mampu menjentik EMOSI pelanggan.

.

Kenapa?

.

Sebabnya kita tidak jelas apa USP kita dan siapa PELANGGAN kita.

.

4. GAGAL PILIH #PELANGGAN YANG BETUL

Ramai yang buat ads gagal kenal pasti pelanggan mereka. Pada mereka semua orang di fesbok adalah pelanggan mereka.

.

Dengan budjet yang kecil atau RM10 @ RM33 kita sebenarnya hanya mampu tarik ribuan prospek sahaja.

.

Apa yang kita perlu buat adalah, pastikan dengan modal yang sedikti itu, iklan kita perlu sampai pada sasaran yang betul dan menghasilkan ROI yang positif.

.

Makanya, sebelum buat facebook ads, kita wajib kenal siapa pelanggan kita.

Kenal dari aspek DOMOGRAPHIC, BEHAVIOR dan GAYA MEREKA BERFIKIR.

.

5. GAGAL KENAL PASTI #BEHAVIOR #PELANGGAN

Ramai juga beranggapan pelanggan mempunyai behavior membeli sama seperti mereka.

.

Hakikatnya tidak.

.

Ada pelanggan yang membeli dengan gelojoh.
Ada pelanggan yang akan memilih (option)
Ada pelanggan yang menkaji sangat detail
Ada palanggan yang membeli disebabkan oleh orang lain

.

Makanya kita perlu bijak menarik pelanggan yang mana untuk datang ke kedai kita. Supaya proses closing menjadi lebih pantas dan mudah.

.

6. GAGAL MEMILIH #PHOTO YANG BERKESAN

Biasanya, ramai dikalangan kita bila buat iklan. main belasah je photo. Paling tidak pun mereka pilih photo yang cantik pada mata mereka sahaja.

.

itulah kesilapan yang ketara kenapa Ads kita gagal menarik emosi pelanggan untuk respond atau wassap kita.

.

Apa yang perlu kita buat adalah, dapatkan photo yang mengikut citerasa pelanggan.

Remaja suka photo yang bagaimana
Lelaki suka photo macam mana
Wanita suka photo macam mana
Orang berumur suka photo macam mana

.

Semua itu perlu di ambil kira untuk menghasilkan photo ads yang memberi respond yang tinggi.

 

7. PENGGUNAAN #COPYWRITING YANG TIDAK TEPAT

Ramai dikalangan kita buat facebook ads, menghasilkan copywriting syok utk dibaca sendiri. Sedangkan tidak semua prospek suka membaca copywriting. Ya tidak semua orang suka membaca.

.

Makanya kita perlu bijak dan tahu bila kita nak guna copywriting yang pajang, bila masanya nak guna copywriting yang pendek.

.

Di kelas #DemiSekepingRoti nanti anda akan sedar sebenarnya ada gologan prospek yang tidak membaca copywriting pun.

.

8. #MINDSET NAK ADS MURAH

Ramai yang #AbeMie jumpa, nak ads murah. tapi bila ditanya apa maksud murah mereka gagal menyatakan dengan fakta.

.

tahukah anda, kos ads berbeza-beza mengikut

– NICHE (niche masakanan dan pakaian antara kos yg murah)

– Target Market (makin spesifik ads kita, kos semakin tinggi)

.

kekadang ramai yg cari KOS PER ENGAGMENT murah. bila ditanya berapa sale? jawapanya krik.. krik.. krik..

.

Apa manfaat kepada SALE jika KOS PER ENGAGMENT murah tetapi LIKE sahaja yang banyak?

.

9. TEKNIK #CLOSING LEMAH

Tidak kurang juga mereka yang habiskan banyak masa dengan facebook ads sedangkan bila di diagnosis sebenarnya masalah mereka pada teknik closing dan bukanya ads.

.

Sedih bukan? berbulan-bulan buat split test tanpa hala tuju.

.

Ada masanya bila ads sudah bagus, (pada kami ROI 1:5 sudah memadai dengan faktor ekonomi sekarang).

.

Apa kita perlu buat adalah naikkan ratio closing kita ke paras lebih baik. Ada masanya naikkan Convertion Rate 10% mampu naikkan sale sehingga 60%. (data daripada pelanggan TRS)

.

.

Cukup tak 9 kesilapan di atas. nak lagi?

.

Nak tak kalau luangkan masa bersama #AbeMie dan #AbeMie bantu anda atasi masalah-masalah di atas?

.

Sebab pada 14 atau 15 Januari 2017 TRS adakan BENGKEL FACEBOOK ADS #DemiSekepingRoti lagi selama 14 jam kita akan bersama menyelesaikan pelbagai persoalan di dalam kepala anda..

BOLEH TEMPAH SEAT ANDA SEKARANG di

->> trstraining.com.my/dsrmega
->> trstraining.com.my/dsrmega
->> trstraining.com.my/dsrmega

7 Kesan Yang Akan Berlaku Selepas Anda Menghadiri Bengkel #DemiSekepingRoti

#DemiSekepigRoti

7 Kesan Yang Akan Berlaku Selepas Anda Menghadiri Bengkel Bisnes Ini

Dengan prinsip lebih banyak kita memberi, maka lebih banyak kita dapat, pengasas TRS Training & Consultancy Sdn Bhd, Suhaimi Umar (#AbeMie), 37, kerap melakukan bengkel Facebook percuma kepada orang ramai yang minat berbisnes di atas talian (online).

Bengkel Facebook #DemiSekepingRoti, seunik namanya telah banyak membantu peniaga dan bakal peniaga memahami kegunaan Facebook dalam menjalankan bisnes yang sekaligus membantu mereka menjana pendapatan lumayan.

Mungkin anda fikir apalah sangat bengkel percuma. Pasti ia tidak signifikan dan hanya perkara-perkara asas sahaja diajar. Namun, bukan itu respon mereka yang pernah hadir ke bengkel #DemiSekepingRoti ini.

Ini 7 kesan ke atas pelajar selepas menghadiri Bengkel Facebook #DemiSekepingRoti:

1. Mudah Difahami

Ia sesuai dihadiri oleh mereka yang buta IT kerana ayat dan contoh yang digunakan begitu mudah difahami oleh peserta.

2. Ubah Mindset

Pelajar ditekankan kepentingan mindset sebelum melakukan apa saja. Ini kerana mindset yang betul akan mempermudahkan gerak kerja yang mahu dilakukan kelak.

3. Ayat Jualan

Salah satu faktor kejayaan FB Ads ialah ayat jualan yang mempunyai faktor ‘wow’. Antaranya meringkaskan ayat tetapi padat dengan info penting agar selesa dibaca oleh prospek dengan harapan mereka akan bertukar menjadi pelanggan.

4. Mengenali Prospek

Teknik mengenalpasti prospek melalui warna otak manusia ini menarik perhatian pelajar. Otak manusia didedahkan mempunyai 4 warna yang berbeza yang menunjukkan cara berfikir yang berbeza. Maka, pelajar diajar tentang ini agar tidak buat sembarangan dan syok sendiri apabila mahu buat sales.

5. Kos Iklan

Jangan tengok kos iklan kerana ia tidak begitu penting berbanding sales yang datang daripada pengiklanan yang dilancarkan.

6. Langkah Penting Bisnes

Kumpul database, follow up pelanggan dan close deal adalah antara langkah penting yang diajar kepada pelajar apabila berdepan dengan pelanggan. Turut ditekankan bagaimana memecahkan ego pelanggan terutama yang cerewet.

7. Run FB Ads

Tidak perlu tunggu buat di rumah kerana pelajar dikehendaki membawa komputer sendiri agar boleh terus buat di bengkel. Ini juga memudahkan pelajar memahami dengan lebih lanjut tentang FB Ads. Mereka boleh terus bertanya kepada tenaga pengajar apabila berhadapan dengan FB Ads.

Ketujuh-tujuh kesan itu telah diekstrak daripada video-video testimonial di bawah ini. Mereka adalah antara pelajar yang menerima impak positif dari bengkel #DemiSekepingRoti dan dapat ilmu yang lebih mendalam sehingga dapat buat FB Ads dengan lebih berkesan.

Anda tak akan rugi apa-apa jika meluangkan masa ke bengkel ini kerana ia sememangnya percuma buat anda. Jadi apa tunggu lagi, grab a place for you today!

Aku, Dia dan Pemasaran Facebook Percuma

Seminar Pemasaran Facebook Ads Percuma
Seminar Pemasaran Facebook Ads Percuma

Seminar Pemasaran Facebook Ads Percuma

Pernah satu ketika dulu saya bertemu dengan seorang lelaki yang mahu berjaya di dalam hidup. Dia tidak belajar tinggi, hanya setakat SPM. Tapi dengan keputusan SPM itulah dia menjadi penjawat awam.

Dia pandai berkata-kata sehingga saya tertarik untuk tahu tentang kisah hidupnya. Dia telah berkahwin dengan seorang penjawat awam jawatan tinggi. Perbezaan gaji dia dan pasangan buat dia rasa dirinya kecil. Read more

Rahsia Jualan 5 Angka Sebulan

“Senangnya dia buat ads terus dapat komen berdesup-desup”
“Untunglah dia dapat sale ribu-ribu sehari”
.
.
Ini yang ramai orang sebut apabila lihat iklan orang lain cantik dan laju.
.
Hakikatnya mereka tidak tahu perit jerih nak cantikkan iklan itu (seperti di dalam gambar)
.

(NEW)banner-slider(article-web) Read more

,

BAGAIMANA LELAKI INI BANGKIT CAPAI JUALAN RM1 JUTA PERTAMA

vocket1

Saya diperkenalkan kepada lelaki ini oleh rakan kongsi ebook saya kira-kira setahun yang lalu. Sejak itu saya selalu mengikuti status-status dia di media sosial dan pernah bekerjasama dengannya untuk pembangunan konten syarikatnya.

 

Sepanjang tempoh itu, saya nampak kesungguhan dan keseriusan dia dan isterinya dalam membangunkan bisnes mereka. Walaupun sibuk, dia turun padang berkongsi ilmu dengan agen-agennya di Slack dan Whatsapp.

Read more